Låna med anmärkning

Det kanske låter lite konstigt att man kan få låna pengar trots betalningsanmärkningar. Anledningen till att kreditupplysningarna registrerar betalningsanmärkningar är ju att kreditgivarna ska kunna se vem som har svårt att betala för sina skulder. Så varför riskerar då vissa långivare att bevilja lån trots betalningsanmärkningar? Svaret får du här.

Därför får du låna trots betalningsanmärkningar

Lånet är litet. De flesta långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkningar erbjuder bara små lån och därför riskerar de inte att förlora några stora summor pengar om kunden inte kan betala tillbaka. Det finns förvisso långivare som kan bevilja stora lån trots att du har betalningsanmärkningar, men då kräver de en säkerhet (till exempel ditt hus) eller en borgenär.

Lånet har en högre ränta. I kreditvärlden är det alltid så att lån som förknippas med en högre risk har en högre ränta än lån med en liten risk. Ett villalån, till exempel, har en låg ränta eftersom långivaren har huset som säkerhet för lånet och därför tar långivaren inte någon större risk. Ett lån som du kan ta trots betalningsanmärkningar är förknippat med en hög risk och det är bland annat därför som räntan är högre på dessa lån.

Du får inte har för många eller för nya betalningsanmärkningar. De flesta långivare godkänner bara lån till personer som har betalningsanmärkningar som är minst ett halvt år gamla och du får normalt inte ha för många betalningsanmärkningar. Om haft problem tidigare men har en stabil ekonomi idag kan långivaren mycket väl anse att du kan betala tillbaka lånet ändå.