Undvik anmärkningar

Det är inte alltid så lätt att undvika betalningsanmärkningar om man hamnar i en taskig ekonomisk situation. Om man har haft små marginaler och plötsligt blir arbetslös eller sjukskriven kan det till och med vara omöjligt att betala alla sina räkningar. Det är då det finns risk för att en räkning tillslut hamnar hos kronofogden vilket ger en betalningsanmärkning. Det går emellertid ofta att undvika anmärkningar även i en sådan här situation om man tänker efter före. Här ska vi visa dig hur du gör för att undvika betalningsanmärkningar.

Så undviker du betalningsanmärkningar

  • Se till att du har fina marginaler. Det här kanske låter enklare sagt än gjort men faktum är att många lever på bristningsgränsen helt i onödan. Man har en livsstil som gör att man alltid är pank i slutet i månaden även om man har en hyfsad lön. Se till att du får en eller några tusenlappar över varje månad som du lägger undan på ett sparkonto. Det kanske räcker med att du äter matlåda på jobbet, åker kommunalt istället för bil, struntar i att bränna för mycket på krogen, skippar en massa dyra prenumerationer och struntar i att köpa en ny smartphone varje år.
  • Skaffa en inkomstförsäkring. Om du har en bra lön och inser att din ekonomi skulle braka ihop om du skulle bli arbetslös eftersom A-kassan då inte kommer att räcka till är det viktigt att du har en inkomstförsäkring som ger dig en mycket högre ersättning.
  • Ta inte för stora lån. Om du har en marginal på låt säga 3000 kr i månaden bör du inte ta ett stort lån som du måste betala 2000 – 3000 kr på varje månad för då lever du på gränsen igen. Om du har små marginaler och vill ta ett billån bör du köpa en billigare bil istället.
  • Ta inte lån för att betala ett annat lån. Det gör att du riskerar att hamna i en ond cirkel eftersom dina ränteutgifter bara växer då.
  • Kontakta banken. Om du har ett lån som du verkligen inte kan betala av på är det bättre att kontakta banken än att stoppa huvudet i sanden. Då kanske ni kan komma fram till en lösning.